dissabte, 19 de desembre del 2015

El Txec Lubomir

Un gran muntatge d'organització amb implicació de molta gent per renovar el passaport de Lubomir

La vida de Lubomir Bystron és fràgil, monòtona i amb poques aspiracions. Li basta respirar, menjar una mica d’aliment i tenir un lloc per dormir sense massa exigències. Però la nostra societat és força més complicada, necessitem papers que ens diguin qui som, que ens identifiquin i quin nombre tenim assignat. Tot això no li quadra al nostre amic, intenta existir sense aquests maldecaps i preocupacions. Però l’edat i la malaltia fan que tots necessitem els recursos que la nostra societat ofereix a tots els ciutadans, i per això es necessiten documents, certificats i passaports que estiguin actualitzats. I aquesta cosa és el que li ha passat a Lubo. S’ha trobat amb el passaport caducat, sense targeta sanitària, vivint a l’Alberg de persones sense sostre de Manacor, amb una malaltia a les cames que l’obliguen a estar quasi tot el dia assegut a una cadira de rodes. Necessitava una manera urgent de tenir el passaport per començar a sol·licitar tots els altres documents, però només ho podia fer a l’ambaixada de la República Xeca de Madrid.
Els responsables de l’Alberg de persones sense sostre de Manacor de la Fundació Trobada, que pertany a la xarxa d'Inclusió Social del Consell de Mallorca, es plantejaren la necessitat que Lubo havia de renovar el seu passaport per poder demanar la targeta sanitària i altres ajudes socials. S’havia d’anar a Madrid i pagar les despeses del viatge, del passaport, ajudar-lo amb la seva mobilitat reduïda, trobar els doblers, acompanyar-lo fins a l’aeroport, cercar persones que l’ajudaran a arribar fins a l’ambaixada ...
Es va posar fil a l’agulla fa més d’un any recopilant els documents que es necessitaven per actualitzar el passaport: certificat de naixement, certificat del consolat per poder viatjar al tenir caducats tots els documents acreditatius, etc. D’aquesta manera a principis de setembre, arribada tota la documentació, s’organitzà el viatge a l’ambaixada Xeca de Madrid. La Fundació Trobada començà a contactar amb agències de viatges, amb el consolat de Palma, amb la Creu Roja de Manacor, amb l’Associació Alma, amb voluntaris que estudien a Madrid ...
A la fi, es va posar data al viatge a Madrid, seria el 14 de desembre. La Creu Roja de Manacor es va comprometre a acompanyar a Lubo a l’aeroport i anar a cercar-lo. L’associació Alma entregà els diners per comprar els bitllets i pagar les tasses del passaport. I tres voluntaris de la Fundació Trobada que resideixen a Madrid: Alex Andreu, Coloma Grau i Teresa Coll es comprometeren a anar a cercar a Lubo a l’aeroport, acompanyar-lo fins a l’ambaixada Xeca i tornar-lo a Barajas per agafar l’avió fins a Mallorca.
Tot va sortir fet una rosa, amb molt de nervis a causa dels retards dels avions, però tot va anar bé. Un gran muntatge d’organització i amb implicació de molta gent i organitzacions, tot, per simplement renovar un passaport d’una persona que es troba en una situació d’exclusió social i viu al nostre Alberg de Manacor. Agraïm de tot cor, totes les persones, associacions, fundacions i organitzacions que han fet possible aquest petit gest d’ajudar al proïsme d’una manera totalment desinteressada. Gràcies!

Alex Andreu, Coloma Grau i Teresa Coll amb Lubomir





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada